Smaken av Bornholm

Smaken av
Bornholm
30/8-2/9 2018

Helligdomsklipperne

Bornholm är en av Danmarks gastronomiska högborgar, de bornholmska livsmedlen är kända för hög kvalité.

På turerna bjuds vi på allt från den klassiska rökta sillen till vin, havtorn och bornholmska tapas. Vi gör även ett besök på Fru Petersens Café med det berömda kakbordet.

Dag 1: Vi lämnar Värmland och åker mot Ystad med lämpliga raster efter vägen. Kl 18.30 lämnar färjan Ystad, på överfarten äter vi middag bestående av uppskuren fläskkarré, potatisgratäng och färsk rödkålssallad inkl valfri dryck. Kl 19.50 är vi framme i Rönne och åker till Hotel Griffen där vi ska bo alla tre nätterna.

Dag 2: Efter frukosten möter vår lokalguide upp oss för en intressant dagstur. I Hasle besöker vi öns sista kvarvarande rökeri, som fortfarande röker sill i öppen ugn. Vi får provsmaka sillen som serveras med en skiva bröd och lite grovt salt. Nästa stopp är på vingården Lille Gadegaard där vinbonden Jesper tar emot oss. Han visar runt och berättar om sin vinproduktion. I gårdscaféet serveras smakprover från gårdens vin. Vi åker vidare till Aakirkeby här besöker vi jordbrukaren Hans Hansen som producerar rapsolja.
Dags för lunch. Vid den stora skogen Almindingen ligger Ekkodalshuset som serverar tarteletter till lunch. Ingen helt vanlig storlek. Den innehåller 300 gram välsmakande hemmagjord fyllning. Nästa intressanta besök är på havtornplantagen Høstet. Vi får en rundvisning innan det bjuds på smakprover med havtornmarmelad på det berömda bornholmska rågkexet tillsammans med blåmögelost från Bornholms Andelsmejeri. Till detta serveras lite havtornöl från Svaneke Bryghus eller havtornsaft.
Kakbordet på Fru Petersens Café är känt för sina goda bullar, tårtor, kringlor, danska äppelkakor, fruktpajer och mycket mer. Njut av kaffet, teet eller den varma chokladen i de trevliga rummen eller i den vackra trädgården.
Hemturen till hotellet går förbi Østerlars Rundkirke som är öns största. Den har använts som befästning under medeltiden. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 3: Vi äter frukost sedan bär det av norrut med vår lokalguide. Längs vägen passerar vi städerna Nyker och Klemensker och fortsätter mot Nordeuropas största borgruin Hammershus. Den uppfördes i början av 1200-talet för att befästa makten på Bornholm. Vi gör ett ”fotostopp” och får höra många av de spännande berättelserna från Hammershus med Östersjön och klipporna som bakgrund.
Vi passerar Allinge-Sandvig där stenbrytning och turism har präglat städerna. Turen från Allinge till Gudhjem går helt ute vid kusten, som också kallas ”Bornholms Riviera”.
På den här utflykten ska vi på snapstur med en av Bornholms duktigaste förmedlare mitt i öns vackra natur. Ni får historierna om plantor och örter – vilka kan man ha i snapsen? Hur länge ska snapsen dra? Ska den vara stark eller mild? Det blir smakprover längs turen som utgår från Melsted hamn och slutar vid hamnen i Gudhjem. (ca. 1,5 km)
I Gudhjem blir det lite egen tid för lite upptäcktsfärd före lunchen, då det serveras läckra bornholmska tapas (små rätter).

Efter lunchen sätter vi oss i bussen och åker till Kræmmerhuset med konsthantverk, handarbete och en fantastiskt vacker trädgård. Det ges tillfälle för en kaffepaus under besöket. Vi åker sedan tillbaka till hotellet. På kvällen åker vi till Svaneke. Här får ni egen tid att strosa runt bland korsvirkeshus, innan vi besöker Svaneke Bryghus på torget. Här möter vi Bryghusets öl-sommelier, som berättar om öl, brygghus, humle och malt under smakprovningarna. Kvällen avrundas med en god middag i den rustika restaurangen.

Dag 4: Vi äter frukost och sedan checkar vi ut från hotellet. Färjan avgår från Rönne kl 10.30. Färjan angör Ystad kl 11.50. När vi kommit iland åker vi mot våra hemorter med stopp på lämpliga ställen för kaffe och mat.

I resans pris ingår:
*Bussresa och reseledare, färja Ystad-Rönne t&r
*Middag på färjan, inkl dryck
*3 nätter del i dbl-rum inkl frukost på Hotel Griffen
*1 middag på hotellet, exkl dryck
*1 middag på Svaneke Bryghus
*2 rundturer med lokalguide på 7½ resp 5 timmar
*Lunch i Ekkodalshuset med jättetartelett
*Lunch med bornholmska tapas (små rätter)
*Rökt sill på Hasle Røgeri (smakprov)
*Vinsmakning och rundvisning på vingården Lille Gadegaard
*Rapsolja- och havtornsbesök
*Besök på Fru Petersens Café
*Snapstur med smakprover
*Ölsmakning på Svaneke Bryghus

Pris: 5895:-/pers
Enkelrumstillägg: 975:-/pers (alla nätter)
Tillägg : 780:- havsutsikt/balkong (alla nätter/rum)

Bra att veta:
Valuta DKK
Ta med pass eller giltig fotolegitimation
Omkastningar i programmet kan förekomma.

Reseprogram